Maten

MatenMaten på Snipan lagas på plats av vår kokerska Ida. Vi försöker använda så mycket ekologiska livsmedel som möjligt utifrån tillgänglighet och ekonomi. Miljövänlig, hälsosam och god mat är viktigt för oss på Snipan och vi försöker uppfylla dessa kriterier bland annat genom att näst intill all mat lagas från grunden och att halvfabrikat, samt socker undviks i så stor utsträckning vi kan. Vi har även minst en vegetarisk dag i veckan och försöker öka barnens intag av grönsaker både genom att använda grönsaker i maten men även genom att grönsaker serveras separat till varje måltid.


Att barnen får en bra frukost är viktigt för oss och exempel på frukost som serveras på snipan är gröt med kanel, yoghurt/fil med bär, osötade flingor eller hemgjort müsli på, samt knäckebröd/mjukt fullkornsbröd med pålägg.


Mellanmål serveras varje dag på Snipan. De dagar vi äter soppa serveras alltid ett matigare mellanmål som till exempel korv med bröd eller pizzabullar. Övriga dagar serveras alltid knäckebröd/mjukt fullkornsbröd med pålägg till mellanmål och ofta även något utöver det, så som till exempel smoothie, keso- och turkisk yoghurt blandning med banan, eller grönsaker med dip.

 

Varje vecka har vi en vegetarisk dag, en fiskdag, en soppdag där barnen även får nybakat bröd samt två dagar där något annat gott serveras.